Noe du lurer på?

Spørsmål og svar

Hva skjer med pengene når jeg investerer? 

Du vil eie en del av fondet du har valgt. Det betyr at du blir deleier i noen av verdens mest spennende selskaper. Du kunne selvsagt ha investert i disse selskapene selv, men ved å gjøre det via våre fond så får du hjelp til å identifisere de beste selskaper og eie litt av mange forskjellige spennende selskaper.


Kan jeg tape alle pengene?

Å tape alle pengene du har investert i et fond er tilnærmet umulig. For at dette skal skje er alle selskapene i porteføljen nødt til å gå konkurs på samme tid. Bølge-fondene investerer i mellom 40 og 80 selskaper, og rentefondet er plassert i over 100 institusjoner.


Hva koster det å ha pengene i bølge?

Det koster 0,75% av det du har spart i bølge. Har du for eksempel spart 25.000 i bølge-fond koster det deg ca 15,– per måned.


Hvordan kan jeg følge med på pengene?

Du kan enkelt følge med på pengene dine gjennom Min side. Her får du oversikt over hvor mye du har investert, hvordan det går med pengene dine og ikke minst hva de bidrar til.


Hva hvis jeg trenger pengene?

Da tar du ut pengene. Det er ingen begrensning på antall uttak eller beløp. Det er ingen gebyrer når du tar ut pengene. Det tar tre til fire dager fra du ber om å ta ut pengene til de står på bankkonto. Husk at du må skatte av gevinst når du tar ut pengene.


Dersom du har behov for pengene på veldig kort varsel bør du ikke ha for mye av sparepengene i bølge-fond da aksjer kan svinge i verdi. Det hadde vært uheldig hvis man har behov for pengene rett etter en børsfall. Av den grunn så anbefaler vi at man burde ha en lengre horisont (over fem år) for investering som utelukkende er plassert i bølge-fond.


Jeg er unik. Passer det for meg?

Sparing i bølge passer for deg som vil få bedre avkastning enn banken og har penger du ikke trenger de nærmeste årene. Det trenger ikke å være så mye, du kan alltids begynne smått og bygge deg opp.

Det passer også ypperlig for deg som vil spare til barn eller barnebarn, som ønsker litt ekstra til pensjonen (uten å måtte låse pengene), som har et langsiktig mål om ny bolig/båt/hytte eller som rett og slett vil spare for å spare - på en litt smartere måte.

Og sist, men ikke minst, bølge er skapt for deg som vil at pengene skal jobbe både for deg og sakene du bryr deg om.Hvordan får jeg ut pengene mine?

For å ta ut pengene må du til Storebrand.no og logge deg inn med BankID. Under området "Sparing" finner du en oversikt over beholdningen din, og muligheten til å ta ut pengene ved å velge "Utbetaling". Vi holder på med å gjør det enklere å ta ut penger direkte fra bølge sidene, men det er under utvikling. Husk at når du tar ut pengene må du skatte av eventuell gevinster. Vi vil automatisk rapportere det til skattemyndighetere slik at du slipper å rapportere det selv.


Hvorfor er ikke bølgefondene tilgjengelig gjennom Aksjesparekonto eller andre leverandører?

Det er to grunner til dette. I bølge kombinerer vi aksjefond med høyrentefond slik at vi kan tilpasse risikonivået til deg som kunde. I en aksjesparekonto har vi ikke muligheten til dette, ettersom det kun er mulig å ha aksjer og aksjefond i en aksjesparekonto. Den andre årsaken er at bølgefondene ikke er registrert som aksjefond. De er ”kun” aksjeporteføljer og dermed kan de bare kjøpes gjennom Storebrand sine tjenester. På sikt kan det hende vi registrer aksjeporteføljene som fond, men ettersom dette er en svært tidkrevende prosess venter vi med dette.


Hva innebærer det for meg at bølgefondene ikke er registrerte aksjefond?

Fint lite. Det er derfor vi velger å referere til aksjeporteføljene som fond. Den største forskjellen er at du ikke kan kjøpe fondene gjennom andre banker.


Hvorfor heter det bølge?

Det er litt tilfeldig og litt fordi vi ser en tydelig trend eller bølge av interesse for investeringer som er med på å løse noen av verdens største problemer. Har du forslag til et bedre navn er det bare å sende inn forslag.

bølge er en sparetjeneste fra Storebrand